British American Tobacco Malaysia (BAT Malaysia) telah mengumumkan peningkatan 20 sen kepada harga semua rokoknya hari ini. BAT Malaysia telah dihubungi oleh pihak Kastam Diraja Malaysia pada Khamis 18 Oktober tentang kenaikan yang dimandatkan dalam harga luar kilang rokok-rokok kami antara 26 peratus hingga 58 peratus berkuat-kuasa Jumaat, 19 Oktober 2012.
Oleh kerana itu, cukai eksesais dan jualan juga telah dinaikkan.
Senarai harga baru rokok :-
- Rangkaian DUNHILL – RM10.20
- Rangkaian KENT – RM10.20
- Rangkaian PETER STUYVESANT – RM8.70
- Rangkaian PALL MALL – RM8.70
- PALL MALL Biasa – RM10.60
- BENSON & HEDGES – RM10.20
- LUCKY STRIKE PLAIN – RM10.60
- ROTHMANS INTERNATIONAL – RM10.60
BAT Malaysia adalah sebahagian daripada kumpulan British American Tobacco, yang merupakan kumpulan tembakau paling antarabangsa dunia dan kumpulan tembakau tersenarai yang kedua terbesar dunia.
Sebelum ini banyak gesaan dari pihak NGO dan juga WHO untuk menaikkan harga rokok secara drastik untuk menangangi wabak perokok tegar. Menggunakan ‘langkah cukai dan harga untuk mengurangkan permintaan bagi tembakau’ merupakan cara berkesan untuk mengurangkan pengambilan rokok. Selain itu juga ia dapat menghalang mereka yang berpotensi untuk mula merokok. Malaysia juag telah menjadi anggota dalam Rangka Kerja Konvensyen Kawalan Tembakau (FCTC) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO ) sejak tahun 2005 lagi dan turut bersama membantu untuk mengurangkan pengambilan rokok dikalangan rakyat Malaysia. Banyak iklan seperti ini digunakan untuk menyedarkan pengguna.