Seperti dijangka pemain nombor satu dunia, Lee Chong Wei dan ratu terjun Pandelela Rinong dinobatkan Olahragawan dan Olahragawati Kebangsaan 2012 sekali gus mempertahankan trofi yang dimenangi pada 2011 di majlis Anugerah Sukan Negara 2012, malam tadi.
Kedua-dua atlet itu, masing-masing menyumbang pingat pada Sukan Olimpik 2012 di London menerima trofi dan wang tunai RM20,000 yang disampaikan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Subang Jaya, dekat sini.
IKLAN
“Kelahiran anak lelaki diharap menjadi tuah buat saya terutama menjelang Kejohanan Dunia, tahun ini.
“Anugerah ini juga diharap menjadi dorongan untuk saya cipta lebih banyak kejayaan,” kata Chong Wei yang memenangi anugerah berprestij ini buat kali keempat (2005, 2008, 2011 dan 2012), sekali gus menyamai rekod kemenangan jurulatihnya, Rashid Sidek.
Kejayaan Pandelela membawa pulang gangsa acara 10m platform di London sekali gus melakar namanya sebagai atlet wanita pertama menyumbang pingat di pentas berprestij itu memberi kelebihan kepada atlet kelahiran Sarawak itu untuk dipilih pemenang.
“Walaupun saya menang atau tidak, saya tetap akan buat yang terbaik dalam kejohanan yang disertai,” kata Pandelela.
– Berita Harian