Sebuah rumah di Kampung Kasar, hangus pada jam 10.45 pagi, semalam kerana disyaki telah dibakar oleh anak kandung seorang wanita Zainab Ahmad, 65. Raihan Abdul Rahman, 50, berkata, dia mengesyaki adik bongsunya membakar rumah, kerana sebelum ini suspek sering mengugut ibunya. Adik lelaki yang berusia 30 an itu, mengugut mahu membakar rumah jika ibu tidak mengikut kemahuan atau enggan memberinya wang. Menurutnya, kali terakhir dia bertemu dengan adiknya, dua hari sebelum kejadian, malah dia turut menggeledah bilik dalam rumah berkenaan.
Raihan berkata, mereka mengalami kerugian hampir RM240,000 memandangkan semua barang dalam rumah pusaka yang diduduki sejak 15 tahun lalu terbakar sepenuhnya. Bagaimanapun katanya, dia tidak dapat mengesan lokasi adiknya, selepas kebakaran ini berlaku.
Sementara itu, Pegawai Kanan Bomba II (PBK), Azuhan Ibrahim berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 11.03 pagi dan bergegas ke tempat kejadian dengan satu jentera dengan kekuatan lima anggota.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Haliludin Rahim ketika dihubungi, mengesahkan ada menerima laporan berhubung perkara terbabit. Kita tidak pasti sama ada wujud unsur sabotaj seperti mana yang didakwa oleh mangsa, namun kita akan menyiasat kejadian ini. – Utusan