Fenomena K-Pop telah menjadi satu ikutan bagi rakyat Malaysia. Kemasukan fesyen Korea ke negara ini telah menjadi kegilaan anak-anak muda masa kini. Permintaan tinggi terhadap pakaian dan aksesori telah membuatkan banyak butik di Malaysia memilih untuk menawarkan kepelbagaian untuk pengguna muda di negara ini.
Boleh dikatakan ramai pemuda di negara ini menjadikan fesyen Korea sebagai sumber inspirasi. Lelaki Korea sangat berani bereksperimen dalam berfesyen. Mereka berani mengenakan sesuatu pakaian yang sangat kontra warnanya dan mereka boleh dikatakan bijak dalam memilih padanan yang sesuai.
Lelaki Korea suka memakai baju berwarna lembut yang menampakkan mereka kelihatan ‘jambu’ tetapi kemas dan segak. Ini tidak bermaksud mereka itu lelaki lembut cuma cara berpakaiannya sahaja yang membuatkan ramai berfikiran sebegitu. Selain daripada itu, corak kotak-kotak merupakan salah satu yang boleh dikatakan sebagai corak kegemaran mereka. Mereka juga suka memakai baju T kosong atau berwarna dan dipakai dengan kardigen atau sweater.
IKLAN
Fesyen jaket ini jarang dipakai untuk lelaki Malaysia tapi walaupun negara kita sejuk panas tidak ada musim tapi penangan K-Pop jangan dipandang remeh. Walaupun panas tetap menjadi pilihan untuk kelihatan kacak di bawah terik matahari.
Jika anda perasan bintang K-Pop gemar memakai baju berlapis-lapis. Pendek di atas perut dipadu dengan dalaman ‘tanktop’ longgar. Manakala untuk penampilan sehari-hari, kardigan serta jaket unik menjadi lapisan terakhir kombinasi atasan.
Selain daripada cara berpakaian, mereka juga terkenal dengan gaya rambut yang tersendiri. Mereka adalah antara golongan orang yang berani mewarnakan rambut dengan pelbagai warna yang jarang kita lihat.