Tuesday, April 13, 2021
Wanista.com
  • Kecantikan
  • Fesyen
  • Hiburan
  • Selebriti
  • Cinta & Perhubungan
  • Tips
No Result
View All Result
Wanista.com
  • Kecantikan
  • Fesyen
  • Hiburan
  • Selebriti
  • Cinta & Perhubungan
  • Tips
No Result
View All Result
Wanista.com
No Result
View All Result
Home Kesihatan

Kenapa Vaksin COVID-19 Perlu Ambil Sehingga 2 Dos?

by Sofie Azizlan
February 26, 2021
Foto - WBFF

Foto - WBFF

5
SHARES
45
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Dengar sahaja khabar angin mengenai vaksin COVID-19 boleh dikatakan ia sememangnya memberi ‘ketakutan’ kepada orang ramai.

Ada yang sudah berkira-kira sama ada mahu mendaftarkan diri atau tidak untuk pengambilan vaksin ini. Tambahan pula, vaksin ini akan disuntik sebanyak 2 dos iaitu dua kali.

Mendengarkan sahaja setiap orang perlu disuntik sebanyak 2 dos itulah yang membuatkan ramai orang ragu-ragu. Bagi kamu perlukah dos kedua ini disuntik?

Foto - The Straits Times/Bloomberg

Jenis-Jenis Vaksin Yang Malaysia Guna, Beza Setiap Satu Dan Kesannya

March 8, 2021
Foto - Industry Week

Pasport Vaksin Covid-19, Dokumen Identiti Bagi Penerima Suntikan Vaksin

February 22, 2021

Kenapa Perlu 2 Dos Vaksin COVID-19?

Di Malaysia, vaksin Pfizer sebanyak dua dos sangat diperlukan bagi membekalkan imuniti yang mencukupi kepada setiap penerima.

Ini kerana vaksin yang disuntik buat pertama kalinya telah menemui reaksi imun yang lemah selepas beberapa mingu kumpulan penerima mengambil dos yang pertama.

Foto – The New York Times

Kemudian dos kedua diberikan kepada kumpulan penerima yang sama selepas 3 minggu. Dos kedua yang diberikan ini bertujuan untuk melihat keupayaannya dalam mencegah penularan wabak ini.

Dos kedua sangat diperlukan kerana ia memberikan kitaran yang lengkap dalam membekalkan imuniti yang mencukupi bagi badan menahan daripada pelbagai jenis varian wabak COVID-19.

Bagaimana Vaksin Pfizer Berfungsi?

mRNA iaitu singkatan kepada Messenger RNA merupakan satu molekul yang tidak stabil telah digunakan untuk membentuk kepingan protein dalam sel badan.

IKLAN

Foto – The Straits Times

Ketika mRNA ini disintesis di dalam makmal dan kemudiannya disuntik ke dalam sel, ia boleh membentuk kepingan protein dalam badan.

Apabila kepingan-kepingan protein kecil iaitu peptide dibentuk, ia akan meninggalkan sel. Fungsinya adalah untuk mengembangkan reaksi kekebalan dan ‘mengajar’ badan penerima untuk tahan dalam menghadapi virus.

Bila Kamu Perlukan Dos Kedua?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), pihaknya sangat mengesyorkan untuk penerima menerima dos kedua dalam masa 42 hari selepas dos pertama.

Foto – NBC News

Sekiranya penerima terlepas daripada menerima dos kedua selepas 42 hari, mereka perlu memulakan siri ini dengan mengambil semula dos pertama. Ini kerana selangan yang terlalu panjang boleh membuatkan vaksin ini tidak dapat bertindak dalam reaksi yang sepatutnya.

Sememangnya vaksin COVID-19 ini amat diperlukan oleh setiap orang terutamanya golongan yang berisiko tinggi seperti warga emas dan individu yang mempunyai penyakit kronik.

Jadi, jangan lupa untuk daftar bagi menerima vaksin di tempat kamu!

RUJUKAN: 1, 2, 3

Tags: dos kedua vaksin covid-19dos vaksin covid-19kenapa perlu 2 dos vaksin covid-19perlu atau tidak 2 dos vaksinvaksin covid-19
Share2Tweet1Send

ARTIKELTERKINI

Sopan Dan Manis Fesyen Dr. Ruhila, Permata Hati Puan Sri Normala Samsudin

5 BB Cushion Paling Best Pakai, Ada Di Farmasi!

Guna 4 Produk, Wanita Ajar Cara Mudah Dapatkan Glass Skin

Cari Juadah Berbuka, Ini Lokasi Bazar Ramadan Sekitar Lembah Klang Dan Selangor

Jarang Berlaku, Wanita Dedah Tumbuh Satu Payudara Sahaja

Wanista.com

Wanista.com membawakan anda berita and artikel terkini dunia kecantikan, fesyen dan gaya hidup wanita dan fashionista Malaysia.

Hubungi kami: newsdesk@wanista.com




  • Tentang
  • Kit Media
  • Kerjaya
  • Pengiklanan
  • Terma

© 2021 Vijandren Ramadass. All Rights Reserved.

No Result
View All Result
  • Kecantikan
  • Fesyen
  • Hiburan
  • Selebriti
  • Cinta & Perhubungan
  • Tips

© 2021 Vijandren Ramadass. All Rights Reserved.